Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΤΟΥ ΝΤΙΚΕΝΣ


Αν και συγγραφέας της Βικτωριανής εποχής, το έργο του Charles Dickens υπερβαίνει την εποχή, τη γλώσσα και τον πολιτισμό του. Παραμένει μια τεράστια σύγχρονη επιρροή σε ολόκληρο τον κόσμο και τα έργα του συνεχίζουν να εμπνέουν τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, την τέχνη και τη λογοτεχνία, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς.



Το 2012 -συγκεκριμένα στις 7 Φεβρουαρίου- συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρόλου Ντίκενς. Με αφορμή αυτή την ξεχωριστή επέτειο, Ιδρύματα και Οργανισμοί από όλο τον κόσμο συνεργάζονται και υλοποιούν ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για τον εορτασμό της. Το Μουσείο Charles Dickens στη Doughty Str., μοναδική οικία του συγγραφέα στο Λονδίνο η οποία διασώζεται, ανακαινίστηκε και άνοιξε ξανά τις πόρτες του φιλοξενώντας μια πολύ σημαντική συλλογή με πάνω από 100.000 αντικείμενα που συμπεριλαμβάνουν χειρόγραφα, σπάνιες εκδόσεις, προσωπικά αντικείμενα και πίνακες. Ιδιαίτερες αναμένονται και οι εκδηλώσεις στο Portsmouth, γεννέτειρα του συγγραφέα ενώ η έκθεση “Ο Ντίκενς και το Λονδίνο” στο Museum of London είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση σχετική με τον Ντίκενς εδώ και 40 χρόνια. Η Βικτωριανή ατμόσφαιρα του Λονδίνου αναπλάθεται μέσω ήχων και προβολών και οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική εμπειρία να κάνουν ένα “στοιχειωμένο” ταξίδι για να ανακαλύψουν την πόλη που ενέπνευσε τα έργα του. Ζωγραφικοί πίνακες, φωτογραφίες, κοστούμια και άλλα αντικείμενα ζωντανεύουν τα θέματα που απασχόλησαν τον Ντίκενς (όπως η φτώχεια και η παιδική ηλικία), ενώ σπάνια χειρόγραφα συμπεριλαμβανομένων των Bleak House & David Copperfield -γραμμένα από τον ίδιο το συγγραφέα- δίνουν στοιχεία για την δημιουργική μεγαλοφυΐα του.
Ιδιαίτερα εκθέματα μια πρωτοποριακή οιπτικοακουστική εμπειρία που ζωντανεύει το γραφείο και την καρέκλα που ο Dickens έγραψε κάποια από τα σπουδαιότερα έργα του και μια ταινία του William Raban, ενός από τους σημαντικότερους δημιουργούς ντοκυμαντέρ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία εξερευνά τις ομοιότητες ανάμεσα στο σημερινό Λονδίνο μετά τα μεσάνυχτα και την πόλη τη νύχτα που περιέγραφε ο Dickens πριν 150 χρόνια.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου